visie

‘Worden wie je bent’

In de begeleiding van cliënten ga ik ervan uit dat iedereen een schat aan mogelijkheden in zich heeft. Het is de kunst deze zo goed mogelijk tot hun recht te laten komen. Daar help ik je bij.

Een van mijn inspiratiebronnen is de pedagoog Kees Boeke*. Hij wilde kinderen helpen te worden wie ze zijn, door ‘de sfeer en omstandigheden zo te maken, dat wat in hen woelt en werkt de meeste kans krijgt zich vrij te ontplooien’. Dit alles met gebruik van ‘hoofd, hart en handen’ (‘verstand, gevoel en creativiteit’). Dit gedachtengoed laat zich moeiteloos vertalen naar volwassenen.
Ik geloof sterk in deze integrale benadering. Daarom zal ik tijdens een loopbaantraject een cliënt altijd aansporen om – naast het werken aan typische loopbaanopdrachten – ook genoeg in beweging te zijn, hobby’s uit te oefenen en dingen te doen die ‘gewoon leuk zijn’. Dit helpt om uit het keurslijf van het dagelijks leven te komen en meer zicht te krijgen op wat echt bij je past.

Het verleden van een cliënt speelt in mijn benadering als coach een belangrijke rol.
Om het heden onder ogen te kunnen zien en bij jou passende plannen voor de toekomst te kunnen maken, is het nodig om je enigszins bewust te zijn van waar je vandaan komt. In het eerste deel van een loopbaantraject gaan we daarom altijd even terug in de tijd.

En dan de creatieve oefeningen… Bij de ene cliënt spelen ze een grotere rol, bij de andere een minder grote rol. Ze helpen je om op een nieuwe, onverwachte manier naar jezelf en je omgeving te kijken.

* Kees Boeke (1884-1966) stichtte in Bilthoven De Werkplaats Kindergemeenschap