50+ en afgeschreven – maart 2016

50+ en afgeschreven
H.Hattink – B. Hattink – T. Bovenberg, 2013, Van Gorcum

De titel van dit boek doet vermoeden dat de strekking ervan niet positief is. Feitelijk is dat ook zo, en tòch is het lezen ervan zeer de moeite waard.
De schrijvers schetsen de actuele situatie op de arbeidsmarkt, waarbij we geacht worden langer door te werken maar tegelijkertijd eerder ‘oud’ worden bevonden en worden afgeschreven.
Ondanks die zware boodschap doen de schrijvers veel zinvolle aanbevelingen aan verschillende partijen die actief zijn op de arbeidsmarkt: de politiek, de arbeidsorganisaties, de media, en – heel belangrijk – de 50-plussers zelf. De centrale boodschap hierbij is: focus je niet op wat je als 50-plusser hebt opgebouwd, maar op wat je als 50-plusser te bieden hebt. En ben bereid steeds weer nieuwe stappen te zetten.
Een lezenswaardig boek dat niet alleen de realiteit schetst waar 50-plussers zich mee geconfronteerd zien, maar ook de realiteit die jongeren op de arbeidsmarkt aantreffen. Die actualiteit vraagt van alle betrokkenen een grote flexibiliteit én veel creativiteit om een manier te vinden waarop de kwaliteiten van verschillende generaties werkenden in de toekomst volop benut kunnen worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *